PRICACY

vrijdag 26 februari 2016

MY FAVORITE RECIPES











Hoewel het niet mijn bedoeling is een " food-blog" te worden, merk ik aan de reacties dat zo nu een recept posten, zeer gewaardeerd wordt. Ik ben geen super-kok, maar ik houd ervan te koken met eerlijke produkten, zoveel mogelijk uit de omgeving, met weinig suikers en E-nummers. Ik zou het liefst vegetarisch eten, maar daar doe ik mijnheer K geen plezier mee, dus wordt het de gulden middenweg.

Elk laatste blogje van de maand zal ik voortaan een van mijn favoriete recepten, een veel gebruikt kookboek of een gaaf food-blog plaatsen.


Waar haal ik mijn recepten vandaan? Waarschijnlijk zoals iedereen, overal en nergens.


  • Vroeger scheurde ik braaf lekkere items uit tijdschriften en borg ik dan op in een multomap, die map heb en gebruik ik nog steeds.
  • Ik heb een schriftje, met mijn toppers erin. 
  • Ze zeggen dat met de komst van internet je eigenlijk geen kookboek meer nodig hebt maar ik heb 2 planken met boeken, die ik veelvuldig inkijk. De bovenste plank zijn de boeken die ik het meest gebruik, de onderste, de boeken waar ik maar geen afstand van kan doen.  
  • Tuurlijk zoek ik soms op internet en volg ik met veel plezier food-blogs. Maar er gaat niets boven een recept op papier, met mooie foto's, mooi gebonden. Tja daar val ik nou eenmaal voor. Mijn kinderen zullen ongetwijfeld zeggen dat het een kwestie van generatie is.
  • Ik gebruik ook een app, PAPRIKA, waar ik veel in opsla en waar alles makkelijk in terug te vinden is, beter dan in schriftjes en klappertjes. Zeker een aanrader, is er voor zowel Apple als voor Andriod. 

Kortom aan inspiratie geen gebrek. Gelukkig houdt mijnheer K van bijna alles, want er wordt regelmatig geexperimenteerd.

Het recept van deze maand is een samenstelling van een aantal recepten bij elkaar.  Ik ben dol op gevulde tomaten, maar dan het liefst met een vegetarische vulling. Ik serveer er gekruide gehaktballetjes bij, maar een groene salade erbij is ook prima combinatie.


                    

                   gevulde tomaten met wilde rijst en yogurt saus


ingredienten 2 personen:

4 stevige biologische tomaten
2 eetlepels pijnboompitten
1 uitje gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetlepel tomatenpuree
meergranenrijst, voor 2 personen
verse munt, 15 gr, fijngesneden 

In droge koekpan pijnboompitjes roosteren en apart zetten.
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. (ik gebruik altijd de biologische rijst met granen van AH. Die moet je van te voren even in water laten staan zodat hij kan opzwellen)
Tomaten met kleine lepel uithollen ( vruchtvlees wordt niet gebruikt) en in een ingevet ovenschaaltje zetten.
In koekepan met wat olie uitje en knoflook rustig fruiten, ong 3 min, daarna de tomatenpuree 1 min meebakken ( dan haal je het zuur eruit). Haal van het vuur.
Cayennepeper, zout en kruiden naar eigen smaak toevoegen. Maak de rijst een beetje pittig.
Voeg het mengsel bij de gekookte rijst en roer alles goed door elkaar en voeg ook de fijngesneden munt en de pijnboompitten toe.
Vul de tomaten en doe ook de rest van de rijst in de ovenschaal
dek af met alu folie en nog 20 min in een hete over ( 180 gr) zodat de tomaten zacht kunnen worden.

Variatie: 100 gr geitenkaas of feta brokkelen over de warme tomaten met rijst nog een paar min onder de grill 


eet smakelijk....



Overigens, kennen jullie de kruidenschaar, ideaal. Ik heb niet zelke sterke handen en wil kruiden niet in het huishoudmachine doen, want sla je ze helemaal kapot. Nee, deze schaar doet perfect zijn werk. Let op, hij kan niet in de afwasmache, dan roest hij.



4 opmerkingen:

  1. Dit ga ik zeker maken..leuk idee van de recepten! Ikzelf ben vegetarisch, mijn man niet dus vind ik het altijd fijn om recepten te hebben waar ik bv voor hem wat vlees bij kan maken..dank je! Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zoek alleen de yoghurtsaus...lees ik er nou overheen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, daar lees je niet overheen.
      Zelf maak ik een sausje van Griekse yoghurt, met wat knoflook, gesneden munt en peterselie en een beetje zout naar smaak.

      Verwijderen