PRICACY

dinsdag 5 september 2017

" TOMATO RELISH "






En ineens is daar dan de herfst, 
hij stond al stiekem om een hoekje,
met van die donkere luchten, regen, 
paddestoelen, koude nachten en 
de eerste herfstkrokussen.

De tomaten in mijn kas zijn inmiddels donkerrood,
het zijn er teveel om zo veel
zo snel op te eten.
Daarbij vind ik het heerlijk 
om in de winter nog een 
stukje zomer te proeven.

Voor wie niet zelf tomaten kweekt,
in de winkel zijn ze nu goedkoop en rijp,
kies de donkerste uit,
die zijn het makkelijkst te schillen en hebben
de volste smaak.
Het is nu het moment om extra veel tomaten 
in te slaan en deze relish te maken.






Een relish is een dikke saus die tussen chutney 
en een ketchup in zit.
De ideale manier om verse groenten te bewaren. 
Heerlijk bij kaas 
( wat denk je van een snee donker brood 
met lekkere kaas en deze relish, jammie),
 koud vlees en kip.
De smaak is zoetzuur en kan je zo pikant maken als jezelf wil.
Goed te bewaren in lichtdichte potten ,
in de voorraadkast en eenmaal geopend in de ijskast.
Maar lang blijft bij ons een geopend potje niet staan.



ingredienten voor 3 potjes en om onmiddelijk te proeven

1 kg tomaten
2 grote uien
2 teenjes knoflook
180 gram bruine suiker
120 ml rode wijnazijn
2 tl mosterzaad
evt wat verse gember
flink wat gedroogde chilipeper ( evt vers, naar smaak)
peper en zout
olijf olie

Snijd de ui heel klein en de knoflook fijn, stoof deze in flink wat olie in een diepe pan, ongeveer 10 min. 
Ontvel de tomaten, even een naar klusje, maar doe het wel, vellen in de relish is echt niet lekker.
verwijder het hart uit de tomaat, snij ze in stukjes, laat de pitjes erin zitten.




Eerst de tomaten toevoegen aan de ui, verder laten stoven, daarna de rest van de ingredienten en dit nog een half uurtje laten sudderen. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.  Je hebt dan een dikke saus. Proef de relish en kruid bij naar smaak. 
Vul brandschone potjes tot de rand en draai ze om, dan zuigen ze zichzelf vacuum, zo blijven ze langer goed.









Geniet ervan
en nog mooie week ....




12 opmerkingen:

  1. lekker ik had ze in de tuin maar ze zijn allemaal bruin geworden er zit een ziekte in maar gelukkig zijn ze genoeg te koop

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen tomaten in mijn tuin.... Wel 1 komkommer :-)
    Prachtige foto's heb je weer!
    Groetjes,
    Akkelien
    debreimeisjes.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt lekker! Ik heb toevallig een paar tomaatjes op balkon, maar lang niet genoeg voor zo'n recept hihi. Bovendien heb ik er een geproefd en waren ze nog niet zo lekker zoet. Misschien laat ik ze hangen voor de vogels hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker...oh ik hou van dit soort receptjes. Straks even op tomatenjacht! Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie tomaten, wij hadden er ook veel, helaas een schimmel en we konden ze weggooien. Bedankt voor het delen van het recept. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wauw lijkt me helemaal te gek om te eten,
    supermooi werkje xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie lekkere tomaten. O en de herfst, ik hou er van! XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goed idee voor tomaten! En ja, de herfst sluipt dichterbij... ik weiger nog even te aanvaarden dat het al helemaal herfst is, want ik heb nog geen gekleurde blaadjes gezien ;-) En paddenstoelen had ik in de lente ook al!
    Maar het was weer genieten van je mooie foto's en bedankt voor het receptje!
    Groetjes, Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dankjewel voor het recept. Ga ik eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bedankt voor het recept! Ik kijk vandaag op de markt naar hele rode tomaten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ga het morgen maken. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dank je wel voor het recept. Het lijkt mij erg lekker.
    Groetjes Will

    BeantwoordenVerwijderen