PRICACY

dinsdag 26 februari 2019

COUNT YOUR BLESSINGS


















Allereerst wil ik jullie bedanken voor alle reacties die ik heb gekregen op mijn vorige blogje over zeep. Leuk om te lezen en te constateren hoe het leeft. Ik was blij verrast hoevelen van jullie al overgestapt zijn op een stuk zeep. Blijkbaar ligt Moeder Aarde ons allemaal na aan het hart.

Over Moeder Aarde gesproken, wat is het mooi! De zon maakt iedereen blij. Opvallend is dat er veel minder wordt geklaagd. Mensen kijken vrolijker. 
Het is nu heerlijk om buiten te lopen in de duinen. Het vroege licht geeft zulke mooie schaduwen. Ik hoor al weer vogels zingen en er is een overvloed aan sneeuwklokjes en krokusjes.

De kipjes krijgen extra voer, yogurt met zaden, ze zijn weer aan de leg.  Nog niet allemaal, kan misschien ook niet meer want ik heb er een paar oudjes bij, maar ook die verdienen wat extra's.

De herten komen weer te voorschijn. Ze hadden zich verscholen in de struiken tegen de regen en de wind.  Verbaasd staan ze me aan te kijken.  Ook zij verlangen naar beter eten en het eerste groen.  Er valt bar weinig voor ze te halen op het moment. De natuur is droog en kaal.

Zelf ben ik druk bezig geweest om de kas op te ruimen en schoon te maken. De eerste zaailingen staan er al weer in.  Ik heb een paar italiaanse kruiden gekocht die een heerlijke lucht verspreiden in de kas.

Binnen maak ik het gezellig met voorjaarsbloemen. Ik vind narcissen eigenlijk op z'n mooist als ze net nog niet open zijn. Bij de Eigenwijze Kamer vond ik deze schattige vaasjes, ik ben er zo blij mee. Je zou eens even op haar mooie site moeten rondkijken.  Voor weinig geld heeft ze prachtige vintage spulletjes.

Op de piano staan de waxinelichtjes gevuld met bijenwaskaarsvet, gemaakt van de restjes kaarsen van deze winter. ( in een volgend blogje zal ik uitleggen hoe ik dit doe)

s' Avonds brandt de haard nog volop, de nachten zijn koud. Als ik zo in de vlammetjes kijk, bedenk ik me dat het leven misschien niet perfect is, maar wel goed. Er zal heus nog wel weer een veeg winter komen, met regen en grijze dagen. We zullen echt nog wel eens klagen dat we de winter beu zijn. Maar deze zon heeft mij weer zoveel meer energie gegeven. 

Ik tel mijn zegeningen.






dinsdag 19 februari 2019

A PIECE OF SOAP










Heb jij al de overstap gemaakt van zeep in plastic flessen naar een stuk zeep?
Waarom niet?

En als je die overstap al wel hebt gemaakt, heb je je wel eens afgevraagd, waar zeep van wordt gemaakt en wat er allemaal inzit? Of is voor jou de prijs, lekker schuimen of  geur het belangrijkst?

In het dagelijks leven gebruiken we veel zeep, heel veel zeep. In de badkamer, de keuken, om mee schoon te maken, ga zo maar door. We hebben voor alles zo onze eigen schoonmaakmiddelen. Maar vragen we ons wel genoeg af wat daar allemaal voor rommel in zit?
De eco- schoonmaakmiddelen zijn vaak erg duur en ook niet altijd betrouwbaar.
Dus wat is wijsheid?

Laat ik beginnen met zeep om handen en lichaam mee te wassen. 
Bekend is dat doucheschuim, shampoo, handzeep, keukenzeep allemaal in plastic flessen zit en dat we daar met z'n allen er een heleboel van doordraaien.
Overstappen op een simpel stuk zeep zou al een hele verbetering zijn voor het milieu.
De vraag is welke zeep?  In de meeste zeep zitten veel parabenen en aanverwante zaken om het lekker te laten ruiken en schuimen.  Verder zitten ze vaak in meerdere lagen plastic verpakt. Allemaal heel slecht voor het milieu.
Het kan anders als je een beetje oplet.  Het is een kwestie van etiketten lezen en kritisch kijken. 
Steeds meer winkels, zoals Lush en Dille en Kamille verkopen organische zeep. Maar ook winkels als de Etos hebben steeds vaker organische zeep in hun assortiment. 
Olijfolie zeep en Marseille zeep zijn eveneens vrij van slechte stoffen.
Al deze zepen zijn hetzij niet verpakt, hetzij zitten ze in gereclycled papier.
Er is zelfs een zeep verkrijgbaar dat je als shampoo kan gebruiken, al zijn de meningen over het resultaat zeer verdeeld.

Zelf ben ik een grote fan van zeep van Savon Stories, ruikt heerlijk, schuimt goed en is zacht genoeg om je gezicht mee te wassen.
Ook het merk Wild Sage & Co heeft heerlijke produkten.
Zo hebben ze een blikje met 5 stukjes verschillende soorten zeep. Ideaal. Om uit te proberen en om mee te nemen op vakantie.
Kijk ook eens bij Werfzeep, zij hebben nou precies wat ik bedoel, biologisch, handgemaakt en een heerlijke kwaliteit.

Ben je toch een grotere fan van vloeibare zeep, maak die dan zelf.
Voor het basisrecept heb je nodig:
60 gr zeep van een stuk naar keuze, 250 ml water, een steelpannetje, een metalen lepel,  een rasp en een trechter en een fles met pomp. ( bewaar een mooie plastic fles, voor hergebruik)
1. rasp de zeep en breng het water aan de kook
2. zet het vuur laag , voeg de zeep toe en roer langzaam tot  die is opgelost.
3. haal de pan van het vuur, laat wat afkoelen en doe via de trechter de zeep in de fles.
Zo nu en dan schudden voor gebruik.
Dit is alles.
Voor de geur kan je eventueel een paar druppels van etherische olie toevoegen.

Zo kan je ook keukenzeep of schoonmaak zeep maken, of je eigen wasmiddel van een stuk Marseille of sunlight zeep.

Wat je ook doet, vraag je af waarom je het doet. 
Alle kleine beetjes helpen. Moeder Aarde zal je dankbaar zijn.







dinsdag 12 februari 2019

A GLIMPSE OF SPRING

















Februari mag dan de kortste maand van het jaar zijn maar voor mij lijkt het wel of de tijd veel langzamer gaat dan in iedere andere maand. 
Om de waarheid te zeggen, ik word moe van het grijze druilerige natte weer. Ik kijk uit naar het gevoel dat de dagen weer gaan lengen en er meer kleur komt in de nauur.
Toegegeven dat de natuur prachtig was in de dagen dat er sneeuw lag en geweldige plaatjes opleverde, maar nu lijkt alles in monochrome.

Nee, deze maand is niet mijn sterkste kant. Vaak wat moe en verkouden, al doe ik er alles aan om op peil te blijven.
Ik maak elke dag een stevige wandeling, weer of geen weer. We hebben hier thuis de uitdrukking: als je nat wordt tijdens de wandeling , ligt dat niet aan het weer, maar aan je kleding. 
Gelukkig is die kleding er. Voor wie op zoek is, kijk eens bij Seasalt Cornwall, want de Engelsen zijn als geen ander gespecialiseerd in waterdichte kleding.
Als een heuse eskimo ga ik op stap, maar droog en warm blijf ik wel. 

Verder neem ik extra vitamine D3 en een multivitamine pil, let op voeding en genoeg water drinken.  Voor ik verder ga, weten jullie dat er een app is waar je op kan zien hoeveel water jij per dag dient te drinken en waarop je kan bijhouden hoeveel je drinkt ? ( My Water / mijn water balans van apple).  
Schokkend.  Ik dacht dat ik genoeg dronk, maar ik zat op de helft. Dus ben ik daar nu heel bewust mee bezig.
In de weekenden bak ik graag en bij voorkeur iets gezonds. Zo bakte ik laatst het rogge en lijnzaad brood uit het winterkookboek van Nigel Slater. Zwaar, smaakvol en makkelijk te maken. Kneden komt er niet bij aan te pas.  Verrukkelijk met gerookte zalm en een bietensalade.  

In de donkere avonden zit ik te borduren of te lezen.
Momenteel lees ik een fantastisch boek, " het ZoutPad" van Raynor Winn. Het heeft me vanaf de eerste bladzijde gegrepen.  In Trouw heeft onlangs een goede recensie van dit boek gestaan, echt een aanrader.

Ondertussen ben ik op jacht naar de eerste tekenen van de lente.  De sneeuwklokjes die nu volop bloeien, de winterakoniet, blauwe druifjes. De helleborus die ondanks de teer lijkende bloemetjes, storm en sneeuw lijken te trotseren.

Nee mijn maand wordt het niet, maar nu het weer een beetje opknapt, zie ik toch echt sprankjes hoop naar de lente..