PRICACY

dinsdag 30 april 2019

TANTE JOS





De laatse periode ben ik een groot fan geworden van het luisteren naar podcasts.
Heerlijk vind ik het, om in een verloren half uurtje te luisteren naar allerhande verhalen.
Of het nu gaat om een kookprogramma of boekrecensies, 
interviews met bekende of onbekende mensen, het boeit me allemaal.

Begin april is er een nieuwe podcast uitgekomen die ik onder de aandacht wil brengen: Tante Jos, Jos Gemmeke.
Het ware verhaal achter een verzetsheldin.

De oudtante van documentairemaker Mijke van Wijk is op koningin Wilhelmina na de enige vrouw die ooit de Militaire Willemsorde ontvangt. Maar hoe meer Van Wijk gefascineerd raakt door de verhalen over haar tantes tijd in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, hoe meer ze aan die verhalen twijfelt. Ze gaat op onderzoek uit. Die zoektocht heeft ze vastgelegd in de podcast Tante Jos
Jos Gemmeke, ook bekend als Jos Mulder, begint tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag met haar verzetswerk door de illegale krant Je Maintiendrai te verspreiden. Later werkt ze als agente en verbindingsofficier. Ze vervoert radiozenders en andere materialen die vanuit Engeland naar verzetsgroepen in Nederland moeten worden gebracht. Volgens de overlevering gaat ze op 23 oktober 1944 per fiets door de vijandelijke linies naar Brussel om daar microfilms af te leveren bij het Bureau Bijzondere Opdrachten, één van de Nederlandse spionagediensten in Londen en het hoofdkwartier van Prins Bernhard. Eenmaal in Londen wordt ze opgeleid tot geheim agent. Na de bevrijding wil Mulder zo snel mogelijk het gewone leven oppakken en verbreekt al contacten uit het verzet. Ze trouwt en krijgt een zoon en dochter. In 1961 ontmoet zij luchtmacht-militair en oorlogsvlieger Joop Mulder, wiens achternaam zij draagt. Pas in de laatste 20 jaar van haar leven praat ze over de gebeurtenissen in de oorlog naar aanleiding van een boek dat over haar wordt geschreven. Sindsdien geeft ze verschillende interviews en is ze aanwezig bij belangrijke herdenkingen.
De verhalen zijn te horen in de podcast Tante Jos,  zijn te beluisten via een van de podcast apps op je mobiele telefoon of via de app of site van NPO Radio 1.
Zeker nu in het kader van de komende 4 en 5 mei is het echt eens de moeite waard om eens naar deze podcast te luisteren.

veel luisterplezier....