dinsdag 12 januari 2016

SUPER FOOD


                                     


                                       


Hoe staat het met jullie voornemens om gezond te eten? 


Want je kan geen krant of tijdschrift openslaan..iedereen is nu bezig met gezond eten met minder suikers en koolhydraten. Daar past deze abrikozenpasta prima in, want fruit en honing bevatten " goede" suikers. 

Over honing wil ik nog wat zeggen. Onderzoek heeft uitwezen dat aan veel honingsoorten die je in de supermarkt koopt,  suikerwater is toegevoegd, ook aan de duurdere. Zorg dus dat je goede honing koopt, want anders krijg je als nog een lading gewone suikers binnen. Je kan zuivere honing krijgen, bv bij de imker, in een delicatesse zaak of op de lokale markt. Desnoods via internet. Vaak hebben de betere groenteboeren ook lokale honing staan. Op de etiketten staat waar de honing vandaan komt, let daar echt op.

De abrikoos, you love it or you hate it.
Een ding is een feit, de abrikoos valt binnen het rijtje van " super-fruit" .
Deze vruchten bevatten vele gezonde mineralen en vitaminen, oa vitamine A en C, B2 en B3. Ook zijn ze een bron van calcium, forfor en ijzer. Kortom ze zijn bewezen goed tegen een veelheid aan ziektes.
In gedroogde vorm is de hoeveelheid vitamine C sterk afgenomen, de rest is er gewoon nog in de vrucht aanwezig.
Redenen genoeg, nu er nauwelijk betaalbaar rood fruit te krijgen is, om aan de abrikoos te gaan. Maar dan wel de gedroogde vorm, want vers is deze super vrucht in Nederland nu niet te krijgen.

                                                       
                                                   " ABRIKOZENPASTA"

200 gram gedroogde abrikozen
1 eetlepel honing

  • Koop gedroogde abrikozen bij de Turk of op de markt, in de zakjes bij de supermarkt zijn extra suikers en goed-houdmiddelen met e-nummers toegevoegd.
  • Reken op 200 gr per keer, je kan uiteraard ook een grotere voorraad maken, want deze pasta is behoorlijk lang houdbaar in de ijskast of vriezer. Ik maak 1 x per week een pot van 200 gr voor dagelijks gebruik.
  • Doe 200 gr gedroogde abrikozen in een flinke schaal met ruim koud water en laat deze een hele nacht staan. Na de nacht zijn de abrikozen volgezogen met water en grote ronde ballen geworden.
  • Giet het water af en druk de abrikozen voorzichtig samen om het overtollige water eruit te drukken. Doe de abrikozen in een blender. Voeg 1 eetlepel goede! honing toe. 
  • Laat goed draaien, anders houd je stukjes, dat vind ik persoonlijk niet zo lekker.
  • Doe de dikke abrikozenpasta in een jampot of plastic bakje.

heerlijk met muesli op de yoghurt, maar ook op een cracker bij de koffie zeer aan te bevelen

eet smakelijk...


2 opmerkingen: