PRICACY

dinsdag 31 mei 2016

Ginger addict






Geen idee hoe het met jullie zit, maar ik ben dol op gember,

in alle denkbare vormen.

Zoals gemberthee, gemberkoeken, gembercake, limonade siroop met gember , 
je wil niet weten waar allemaal gember in kan zitten.
In de winter maak ik graag gemberthee van verse gember, helpt waanzinnig goed bij een verkoudheid. 

Gember is so wie so gezond.
De meest belangrijke bouwstoffen van gember zijn gingerolshogaol en zingiberene. Deze stoffen hebben antioxidante eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen tegen hart- en vaat ziekte en kanker. Verder zitten er in gember ook allerlei vitamines, mineralen, water, eiwitten, koolhydraten en vezels. 
De vitaminen die je in gember zult vinden zijn B1, B2, B6, en vitamine C. 
De mineralen die in gember zitten zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Gisteren was ik een avondje alleen en moest wat makkelijks en toch gezond voor 
mezelf te eten verzinnen. 
En iets wat mij zou verwarmen, want het was hier 13 graden.
Ik had nog een verse bos worteltjes liggen en een vers stuk gember. 
De keuze was snel gemaakt. 
Een wortel-gember soepje is niet te versmaden. Dus vooruit.
Het recept komt van Koken met Karin en is voortreffelijk.




Wortelsoep met gember ( vegetarisch)
Nodig:
    winterpeen (of een flinke bos worteltjes)
    2 uien, gesnipperd
    stronkje gember, geschild 
    wat tijm, liefst vers
    2 groentebouillontablet
    sap van 1 sinaasappel
    peper & zout
    beetje boter om in te bakken

    Bereiden:

    1. Fruit de ui en gember zachtjes in een beetje boter. 
    2. Snij de wortel in dunne plakjes en voeg toe. 
    3. Voeg zoveel water toe tot de wortels helemaal onder staan.
    4. Voeg tijm, bouillontabletten, sinaasappelsap en peper en zout toe.
    5. Breng het water aan de kook en laat de soep in 20 minuten heel zachtjes gaar worden 
    6. Pureer de soep.
    Serveren:
    1. Warm de soep eventueel weer op en verdeel hem over borden. 
    2. Voeg een scheutje room toe in het midden, en trek daar mooi uitwaaierende strepen van. 
    3. Garneer met wat ringetjes bosui of stoneleeks, of een handje verse koriander of peterselie.

    Dit is een prachtig oranje soep- alleen voor de kleur zou je hem al maken- , zacht van smaak, maar toch pittig door de toegevoegde gember. Maak meteen een pan vol, dat is namelijk net zo snel gepiept, en vries in wat je overhoudt. Met grote winterpenen ben je het snelst klaar, maar met jonge bospeentjes is 'ie wat zoeter. Ook ideaal voor gasten, want helemaal van tevoren klaar te maken.

    Ik heb alle ingredienten door de helft gedeeld met wat zure room en veel verse peterselie, precies genoeg voor 2 kommetjes voor mezelf, met een stukje stokbrood....smullen!!