vrijdag 9 december 2016

AGA RECIPE




Een paar weken geleden heb ik het al beloofd
een Aga recept te maken op een gewoon fornuis en oven.

Want, nee, ik heb geen AGA.
Stond wel een lange tijd op mijn wensenlijst
maar om meerdere redenen
heb ik tot volle tevredenheid
gekozen voor een 6 pits-gasfornuis met een grote oven.

Dit neemt niet weg dat ik graag AGA-recepten maakt
en dat gaat zonder problemen.
Je moet alleen wel even weten hoe een Aga werkt.



Een Agafornuis heeft bovenop 2 bakplaten
en verder twee of meerdere ovens.
Een oven voor baken en braden 
en een sudder/ warmhoudoven.
dit bootsen we na met onze gewone oven.

Het voordeel van dit koken dat je 
het eten al in de ochtend kan maken
en de hele middag 
tot etenstijd in de oven kan laten staan
zonder dat het aanbrandt.
Ik gebruik van die licht-gewicht braadpannen
die sterk lijken op de traditionele
 loeizware gietijzerenpannen
( daar ben ik niet op gebouwd)
en momenteel in de aanbieding
zijn bij onze nationale grootgrutter.

Leuke recepten voor de Aga vind je op het blog 
Marijke kookt ,
jammer dat ze er geen nieuwe recepten meer opzet
maar je kunt er nog steeds de heerlijkste recepten vinden.

Ik heb mijn recept van de site van ANTA.
Anta is een Schots bedrijf dat prachtig servies en 
kleding maakt.
Ze hebben ook goede recepten op hun site staan
onder het kopje cookbook.
Dit recept staat er helaas niet meer op,
maar geloof me:
om je vingers bij af te likken.
Niet voor de vegetariers onder ons,
 maar wel voor de liefhebbers van stoofvlees.



                                                Boeuf Bourgionne van Anta

   

ingredienten:
900g fijne riblap, in stukken
3 eetl olijfolie
16 kleine sjalotjes, of uien in 4 gesneden
100 g bacon, fijn gesneden
2 teentjes knofloof, fijn gesneden
1 zakje gesn kastanje champignons
½ winterpeen in dunne plakjes
wat tijm
2 eetl bloem
425ml zachte rode wijn
1 gr eetlepel tomaten puree
peterselie
peper en zout

bereidingswijze:

Zet de oven aan op 150°C , gewone stand, geen hetelucht.

Verwarm in een grote gietijzeren braadpan op het fornuis ( of doe later alles in een ovenschaal die dicht kan of met aluminiumfolie er overheen, als het maar niet uitdroogt!) de olijfolie en braadt in delen de stukken vlees bruin, haal uit de pan en leg op een bord.


Voeg evt nog wat olijfolie toe in de pan en fruit de ui een paar min, voeg de fijn gesneden bacon, knoflook, wortel en champignons toe. 5 min op hoog vuur bakken.

Voeg daarna de tomatenpuree toe en laat heel even meebakken, dat voorkomt dat deze zuur wordt.
Voeg het vlees toe.
Doe de bloem er bij, voeg de wijn toe en breng zachtjes aan de kook.
Breng op smaak met zout en peper ( let op met zout, want de bacon is vaak al zout)

2 uur in grote pan met deksel in oven op 150 graden

kijk na 2 uur of de boeuf nog vochtig genoeg is, voeg evt wat wijn of water bij, 

Daarna in een oven van 90 graden warmhouden met deksel erop ( kan uren lang)

* Voor het serveren (evt saus wat binden met maizena, vaak niet nodig) evt zure room toevoegen
Wat peterselie er overheen.

Het lekkerst met rijst/stokbrood en groene salade, met een goed glas rode wijn.


Dit recept is prima te gebruiken voor de komende feestdagen. 
Je kan het van te voren maken en laat zich makkelijk invriezen , 
als je in het recept * hebt gereikt. 
Na het ontdooien weer een uurtje in een oven van 90 graden opwarmen. 

Serveren bv met aardappel-pastinaak puree, 
in rode wijn gestoofde peertjes en heerlijk zelfgemaakte appelmoes met gember. 
Dit alles is ook van te voren te maken.






geniet ervan...

13 opmerkingen:

  1. oei, dat ziet er gevaarlijk lekker uit manon :-)
    het is dat ik nog een curry van gisteren in de koelkast heb staan die de dag erna, nog eens zo lekker is, maar anderssssss :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had 4cm te kort om een aga te plaatsen. Maar dit soort recepten kan in de winter op de gaskachel. Ik ga jou stoof eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammie, dat ziet er heerlijk uit! Ooit eens bij een oud collega gegeten met ons hele team, die al half jaar leven een AGA heeft. Ze nodigde ons destijds uit omdat ze het AGA-koken tot een kunst verheven heeft en ons daar graag mee wilde laten kennismaken. Dat diner staat nog steeds zeer positief in mijn geheugen gegrift!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijke stoof! Het voordeel van zo'n AGA is natuurlijk dat je warmte in huis hebt terwijl de oven je gerecht gaar stooft. Bij een gewone oven denk ik wel aan het energieverbruik als de stoof er urenlang in moet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anita, het is echt het proberen waard. De energiekosten op een lage ovenstand is nog geen 20 cent per uur.

      Verwijderen
  5. Mmmm dat ziet er heerlijk uit! XX ESther

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat kan niet anders dan lekker zijn, als ik het zo lees!
    Je doet me 's morgens vroeg er al zin in krijgen :-)
    Fijn weekend, Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tja.... en nu heb ik honger hihihi!
    Klinkt heerlijk! Een recept om te onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Daar is vast een lekkere vega variant op te bedenken. Ik kies vrijwel nooit vegarecepten hé...ik ga altijd puzzelen en vervang het vlees. Oké...een aga is daar niet voor nodig ;) Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ANTA, daar zijn mijn man en ik geweest tijdens onze reizen door Schotland. En om precies te zijn na ons trouwen in Gretna (in 1996). We hebben er wat tweede keus serviesgoed gekocht. Prachtig, ook als aandenken (aan het mooiste land van de wereld).
    En heerlijk, stoofvlees!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk Manon, je blogje over AGA recepten, in de zomer heeft mijn vriendin die in Engeland op vakantie was hier op gekookt. Ze vond het erg leuk en daarom ook leuk om het te lezen.
    fijne dag,
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen