En ineens is daar dan de herfst,
hij stond al stiekem om een hoekje,
met van die donkere luchten, regen,
paddestoelen, koude nachten en
de eerste herfstkrokussen.
paddestoelen, koude nachten en
de eerste herfstkrokussen.
De tomaten in mijn kas zijn inmiddels donkerrood,
het zijn er teveel om zo veel
zo snel op te eten.
Daarbij vind ik het heerlijk
om in de winter nog een
stukje zomer te proeven.
Voor wie niet zelf tomaten kweekt,
in de winkel zijn ze nu goedkoop en rijp,
kies de donkerste uit,
die zijn het makkelijkst te schillen en hebben
de volste smaak.
Het is nu het moment om extra veel tomaten
in te slaan en deze relish te maken.
Een relish is een dikke saus die tussen chutney
en een ketchup in zit.
De ideale manier om verse groenten te bewaren.
Heerlijk bij kaas
( wat denk je van een snee donker brood
met lekkere kaas en deze relish, jammie),
koud vlees en kip.
( wat denk je van een snee donker brood
met lekkere kaas en deze relish, jammie),
koud vlees en kip.
De smaak is zoetzuur en kan je zo pikant maken als jezelf wil.
Goed te bewaren in lichtdichte potten ,
in de voorraadkast en eenmaal geopend in de ijskast.
Maar lang blijft bij ons een geopend potje niet staan.
ingredienten voor 3 potjes en om onmiddelijk te proeven
1 kg tomaten
2 grote uien
2 teenjes knoflook
180 gram bruine suiker
120 ml rode wijnazijn
2 tl mosterzaad
evt wat verse gember
flink wat gedroogde chilipeper ( evt vers, naar smaak)
peper en zout
olijf olie
Snijd de ui heel klein en de knoflook fijn, stoof deze in flink wat olie in een diepe pan, ongeveer 10 min.
Ontvel de tomaten, even een naar klusje, maar doe het wel, vellen in de relish is echt niet lekker.
verwijder het hart uit de tomaat, snij ze in stukjes, laat de pitjes erin zitten.
Eerst de tomaten toevoegen aan de ui, verder laten stoven, daarna de rest van de ingredienten en dit nog een half uurtje laten sudderen. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. Je hebt dan een dikke saus. Proef de relish en kruid bij naar smaak.
Vul brandschone potjes tot de rand en draai ze om, dan zuigen ze zichzelf vacuum, zo blijven ze langer goed.
Geniet ervan
en nog mooie week ....