zondag 20 december 2015

MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR                                                  (bron Attic24)

Nu de drukke dagen voor kerst aanbreken, schijf ik snel nog even een berichtje om jullie allemaal hele fijne feestdagen en een goede start van het Nieuwe Jaar te wensen.

Traditiegetrouw ga ik tussen kerst en 6 januari in winterslaap. Wij doen dat hier thuis al jaren. Mijn omgeving is hier helemaal van op de hoogte. Een uurtje langer slapen, rustig ontbijten, open haardvuurtje aan, haakwerkje, een goed boek, tijd voor bezinning, zonder al te zweverig te worden. Luisterend naar de mooie zachte stem van de Ierse Kate Rusby, die mij een diep gevoel van tevredenheidheid en kalmte geeft. Een goed gesprek met mijn dierbaren, een heerlijke wandeling langs het strand met mijn mini's, die zich nooit storen aan het weer. Tuinzaden-catalogus naast me op de bank, dit alles ter voorbereiding op het komende jaar.  Even geen " moeten en rennen" , alles een tandje lager. 

Onder de dieren is winterslaap een gewoon verschijnsel, ook mensen die in zeer koude gebieden leven, zoals de Eskimo's, trekken zich terug.
Nu ben ik geen Eskimo en is er door de klimaatverandering van een witte kerst absoluut geen sprake, maar een winterslaap werkt uitstekend tegen de winterblues, kan ik zeggen.

" Een winterslaap is een staat van een contante ( lage) lichaamstemperatuur. Deze kan een lange periode duren, een aantal dagen of zelfs enkele weken. Het voordeel van het houden van een winterslaap is dat mens of dier tijdens de winter kan overleven, zonder energie te hoeven besteden aan het zoeken van eten. Alvorens een winterslaap te houden, eten de meesten grote hoeveelheden voedsel en slaan zo energie op in hun vetreserves."

Hoe toepasselijk met al dat heerlijke eten rond de Kerstdagen. Wij teren meestal nog dagen lang op de restjes.

Overigens is mijn winterslaap niet helemaal uit de lucht gegrepen. De tijd tussen Kerst en Oud en Nieuw is voor velen een tijd van bezinning. Van oudsher al staat de tijd tussen Kerstmis en 3 Koningen bekend als de twaalf heilige nachten en dagen. Deze tijd werd in de tijd van de Runen ook wel de tijd " tussen de jaren " genoemd. De 12 nachten na kerstmis waren dus geen tijd maar ruimte. In een oude runenkalender is deze tijd aangegeven als HET moment " tussen de jaren"  waarin ontmoeting, handwerk, gezelligheid, slaap en een goed glas wijn alle ruimte hebben.

Zo gek is mijn idee van een winterslaap dus niet.

ik wil jullie als trouwe lezers bedanken dat jullie mijn blogje bezoeken en jullie verhalen en vriendschap met mij delen. Ik ga proberen er in het nieuwe jaar weer wat moois van te maken!
tot in het Nieuwe Jaar....


2 opmerkingen:

  1. De deken vordert al goed! En leuke kopjes die met dat hertje. Gelukkig nieuwjaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel, jij ook de beste wensen voor 2016, het wordt een bijzonder jaar voor je!
    X Manon

    BeantwoordenVerwijderen