dinsdag 5 januari 2016

SHOPPERS                                                           WELKOM 2016                                              

Per 1 januari 2016 mogen er geen plastic tassen gratis worden uitgedeeld in de winkels. En wat waren we we hier aan gewend. Voor elk tasje wat je nu meekrijgt, moet je gaan betalen.....en dat gaat oplopen. Volgens recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde Europeaan 200 plastic tasjes per jaar gebruikt. Aangezien de richtprijs voor een plastic zak 0,25 eur gaat bedragen, ben je dus 50 eur armer aan het eind van het jaar.
Dat ze de tasjes aan banden gaan leggen lijkt mij terecht. Ik ben niet zo'n milieu-freak, maar we zijn met al die tasjes het milieu wel erg aan het vervuilen. Plastic breekt nauwelijks af, waardoor het zich ophoopt, met name in het zeewater. 
Aanvankelijk leken mij 200 plastic zakjes per jaar wel heel erg veel, want dat is ongeveer een plastic zak per werkdag. Maar als je je eens bedenkt wanneer je bij onze grootgrutter of op de markt je wekelijkse boodschappen gaat doen, dan kom je al gauw thuis met een zakje of 5.
Dat daar een halt aan moet worden toegeroepen, lijkt mij duidelijk.

Het biedt in ieder geval de kans om eens een leuke boodschappentas te ( gaan ) maken. Al heel wat creatievelingen hebben zich hier al op gestort. 

Happy in Red heeft al in oktober een prachtig patroon op haar blog gezet van een leuke shopper. Op haar blog heeft ze vele voorbeelden van boodschappentassen, echt een aanrader om eens rond te kijken.

Ben je meer een liefhebber van een granny square dan moet je zeker even gaan kijken bij Ponnekeblom, zij maakte van 22 granny's een gave tas.

Ook Wolplein heeft een gratis patroon op de website staan, met een een aanbieding van katoen erbij, maar je kan elke katoen gebruiken.
Ben je bang dat je tas gaat lubberen door het gewicht van je boodschappen, haak dan een draad jutegaren mee met de katoen, dan wordt hij veel steviger. 
Jute heb je te koop in 4 kleuren en is spotgoedkoop, is wel wat hard aan de vingers, maar dat went.

Mocht al dat haakwerk je teveel werk zijn, bestel dan voor minder dan 1 eur een tas Speelgoed familie en maak met textielstiften een tas met bv het sjabloon van de Hema

Borduren kan natuurlijk ook. Piece of Make heeft een geweldig ontwerp te koop.


Leg een boodschappentas in je auto, hang er een aan je kapstok, zet of hang er een in je voorraadkast. Zorg in ieder geval dat je een tas tegenkomt voordat je de deur uitgaat om boodschappen te doen. Bewaar linnen tasjes die je ergens bij krijgt (ik heb er inmiddels een stuk of vijf) , maak alle plastic tassen die je nog in huis hebt eerst op en maak één keer een echt leuke shopper waar je vervolgens heel zuinig op bent.

fijne week...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten