dinsdag 29 maart 2016

VISMOUSSE

                                       

























Het is alweer het laatste blogje van deze maand, dus tijd voor een favoriet recept. Dit maal de vismousse, een recept dat oorspronkelijk uit een oud kookboek van AH komt, door mij een beetje aangepast.

Het is een ideaal recept als voorgerecht bij een etentje of bij een buffet. Te meer omdat je hem van te voren moet bereiden.
Ik maak hem ook wel eens voor ons samen als hoofdgerecht. Daar doe ik mijnheer K een groot plezier mee.

Ik gebruik een puddingvorm in de vorm van een vis voor de vismousse, maar je kan iedere vorm of schaal gebruiken.
Puddingvormen zijn in alle maten en soorten vrij gemakkelijk te vinden in brocante zaken, rommelmarkten, of op internet
Duur zijn ze in de regel niet. Het is wel zaak om te kijken of ze nog heel zijn ( zonder chips) en een mooie afdruk hebben, hoe mooier de afdruk, des te mooier de vissmousse uit de vorm komt.




VISMOUSSE

Ingrediënten:
5 blaadjes gelatine 
2 blikken zalm of tonijn ( per blik 220gr) , of 3 blikjes van een kleiner formaat
4 eetlepels mayonaise 
6 eetlepels creme fraiche of zure room 
2 theelepels mosterd
2 eetlepels tomatenketchup 
2 eetlepels citroensap 
zout, 
cayenne peper of paprika poeder
( evt tabasco) 
2 eetlepels cognac of sherry

Bereidingswijze:
week de gelatine in een kom koud water ongeveer 10 min
in een pannetje het vocht uit de blikjes zalm gieten en opwarmen, niet laten koken
knijp gelatine uit het water en doe deze in het warme vocht en laat langzaam smelten, zet vuur uit
velletjes en graten uit zalm/tonijn verwijderen
doe alle ingredienten behalve de gelatine in de foodprocessor of blender en laat draaien tot een glad mengsel, breng op smaak
voeg op het einde het warme vocht met de gelatine toe
smeer de visvorm aan de binnenkant in met olie, vooral de staart en oog
giet het hele mengsel erin
laat minstens twee uur stijven in de ijskast

om de mousse uit de vorm te krijgen, de vorm even in heel heet water zetten en dan gelijk omkeren op een mooie schaal

decoreren met rolletjes zalm, citroen, waterkers ect. en met toast of vers stokbrood




eet smakelijk....




3 opmerkingen:

  1. O dat lijkt me een heerlijke vismousse ..en wat heb je
    mooie vormen er voor ..een fijne avond
    heel veel groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je en jij ook nog een fijne avond
      Met warme groet, Manon

      Verwijderen
  2. Ja dat zijn mooie vormen! Ik heb ook een visvorm ...gewoon voor de leuk. Ik heb er weleens pudding in gemaakt maar dat vonden ze hier zo raar ;) Je vismousse zal ik niet snel maken als vegetariër...maar wie weet...als we een keer visliefhebbers te eten krijgen! Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen