dinsdag 11 april 2017

" FIKA" and " FYRISKAKA"




Eenmaal weer terug van mijn reizen
verlang ik altijd naar Europees eten. 
Dan ben ik wel klaar met rijst en noedels.

En naar een goede kop koffie.
want echt lekkere koffie kennnen ze daar nauwelijks.
Meestal krijg je daar van die viskommen
gevuld met een slappe koffie en teveel melk
Ze zijn daar meer van de thee, geloof ik,
lekkere taartjes kennen ze wel.

Dit alles brengt mij op Fika,
een tijdje geleden noemde ik het al
in mijn blogje over Hygge (klik)
want ja, Scandinavisch is helemaal in.
Wonen, eten, leven.
Er zijn blogs over Fika, magazines ( klik), 
artikelen in kranten.

Fika is een ander woord voor versnaperingen,
maar bij hen gaat de betekenis veel verder.
Het woord " fika " stamt nog uit de 19e eeuw.
In het Zweedse slang werden de woorden omgedraaid.
Fika wordt teruggeleid naar kaffie, 
wat destijds het woord voor koffie was.

Fika staat nu voor (dagelijks ) samenzitten, 
met een goede 'sterke' kop koffie en 
vooral met goed gebak of koek.

 Onderzoek heeft uitgewezen 
dat de bewoners van de noordelijke landen
gelukkig blijken te zijn, 
gelukkiger dan de bewoners van
de rest van Europa.

Dat komt mede door hun relaxte 
manier van leven, zo bleek uit onderzoek.
Voor de Denen staat Hygge symbool 
voor dit relaxed leven,
de Zweden gebruiken het woord Fika.

Dat samenzijn kan met je vrienden, 
maar ook bij bedrijven  
wordt een Fika-pauze gehouden, 
hetgeen de werksfeer zeer 
ten goede blijkt te komen, zo 
blijkt uit een artikel uit het NRC van 23 maart 2016






Het kon dus niet uitblijven of er kwam een 
kookboek met allerlei soorten zweedse recepten.








Het boek (klik)  is in het Engels,
modern klein van formaat, niet te duur 
en gevuld met de meest heerlijke 
en makkelijk te maken recepten
niet voorzien van foto's maar van tekeningen,
die alleen al kunstwerkjes op zich zijn.

Afgelopen weekend besloot ik 
er maar eens een recept uit te maken.

De zweedse appelcake

Het recept is simpel. 
Je gebruikt hetzij kant en klaar cakemix
of je mengt 200 gr boter, 200 gram suiker met 4 eieren en 
200 gram zelfrijzend bakmeel.
Aan dit beslag voeg je kardamon toe.
Dit kruid wordt veel in de Zweedse keuken gebruikt en
 geeft een zacht gekruide smaak aan de recepten.
Dit kan je in poedervorm krijgen of in peulen.
Ik vind persoonlijk de peulen, 
fijngestampt in een vijzel erg sterk van smaak
en nogal overheersend.
Dus heb ik gekozen voor een bescheiden hoeveelheid poeder.
Het is een kwestie van uitproberen.
Vervolgens spreid je het beslag op de bodem 
van en beboterde springvorm.

Je schilt ca 3 a 4 flinke appels, klokhuis eruit
en in plakjes, beetje citroensap, kaneel en 1 eetlepel
bruine suiker, even laten intrekken.







En die partjes leg je in cirkels op het beslag, 
niet erin drukken, 
het is mooier als ze bovenop blijven liggen.
Hoe meer partjes gestapeld, des te mooier het resultaat.

Een uurtje in een oven van 160 graden
en de keuken ruikt heerlijk en 
het smaakt meer dan voortreffelijk.

En in de tussentijd, als je houdt van 
de Scandinavische cultuur, 
geef Fika een kans:
het is een prachtige combinatie van historie, 
stijl en het leven van alledag.

Wij hebben het afgelopen weekend een poging gegeven.
De taart verdween als sneeuw voor de zon.
Een ding weet ik zeker, 
ik ga deze cake met Pasen weer maken
om die samen met de kinderen 
 met een goede kop koffie 
op te eten.






ik wens jullie een gelukkige week....
BewarenBewaren
BewarenBewarenBewarenBewaren

11 opmerkingen:

  1. Wat interessant, klinkt supergezellig. We kunnen nog veel leren van de Noord-Europeanen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. klinkt goed mooi verslagje en een heerlijke taart !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk! Ik vind het heel fijn dat hier zoveel aandacht aan wordt besteed. Van huis uit ben ik gewend om met elkaar s avonds een kop koffie met wat lekkers te drinken, en s middags met elkaar thee...in het weekend ook s morgens met elkaar koffie. Je stopte even waar je mee bezig was en kwam bij elkaar. Wij doen dat hier nog steeds...ik zou het niet willen missen. Maar om mij heen zie ik dat het ook bij veel mensen verloren is gegaan...dat een ieder gewoon iets pakt wanneer ie trek heeft. Niet meer het samen even zitten. Laat maar terug komen...ik ben helemaal pro Hygge en Fika!! ;)
    Wat ziet je appelcake er heeerlijk uit!! Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmmm dat ziet er heerlijk uit. Helaas nog geen geurcomputer. Ik wil die ook nog eens bakken. XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk, een fika-pauze.Als wij vroeger op het werk een lange saaie rapportvergadering hadden,bakte of kocht ik altijd iets lekkers. En inderdaad het gaf een ontspannen pauze. Nu snap ik het.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die ziet er lekker uit. Ik wil ze ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat lijkt me een heel leuk kookboek. Ga er even naar kijken. De cake ziet er alvast heerlijk uit. Fijne Pasen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. The cake looks lovely. Your post reminded me of my grandmother. She was a wonderful baker and always liked to have 'a little something' with her coffee. Now I know she meant fika :-)
    Amalia
    xo

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuke wetenswaardigheden over Scandinavië. Ik heb een zwak voor de landen. In heel veel opzichten kunnen we veel van ze leren.
    Het recept ziet er heerlijk uit. Helaas eet ik geen suiker meer anders had ik het gebakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk zo'n lesje Scandinavisch leven. Ouderwetse gezelligheid. Hoe fijn kan het leven zijn. Met zo'n lekker stuk appelcake erbij kan het niet fijner.

    BeantwoordenVerwijderen