zondag 25 oktober 2015

loop je een eindje mee.....


                                                                


Loop je mee een rondje door het gebied waar ik woon? Prachtig van kleur zo in het najaar. De kleuren komen later en blijven langer omdat het hier wat zachter is van klimaat.  De herfst is een seizoen waar ik enorm van kan genieten, het ruikt nu zo lekker !  De bomen en struiken zijn in het kustgebied wat minder vlammend rood en geel van kleur dan in het midden en oosten van het land. Dat komt door de zilte wind en de schrale zandgrond. Maar als je goed kijkt, ......

Weet je wat heksenballen zijn, dat zijn de bollen die in de berk hangen. Het zijn plantjes op zich.  Het is niet gezond voor de boom, maar weinig tegen te doen, want de vogels brengen deze parasiet over. Wel heel decoratief.

De kas is opgeruimd, de kwetsbare planten staan binnen en de geraniums kunnen er overwinteren. De wintersla staat in bakken en groeit langzaam.
Hebben jullie wel eens 300 narcissen gepoot? Oefening baart kunst. Ik doe het elk jaar, want het is de enige bloem die het hier goed doet in het voorjaar.

Mijn poppendekentje begint al op te schieten, alle granny's zijn gehaakt, nu de draadjes afhechten en dan kan het in elkaar zetten beginnen. Het leukste werkje van de deken.


Verder heb ik nog een heerlijk warm herfsttoetje voor je

" appeltjes uit de oven" 

voor 4 personen 
bereiden 10 min / in de oven : 30 min
4 friszure appels liefst biologisch of uit eigen tuin ( Elstar of Cox)
1 theelepel kaneel
3 eetlepels bruine basterdsuiker
4 eetl rozijnen
25 gr geschaafde amandelen
boter

Verwarm de oven op 200 grC
Schil evt  de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor. Kwast de appels in met met wat zachte boter. Bestrijk ze rondom met circa 4 eetl bruine basterdsuiker. Vet een ovenschaaltje in met wat boter, zet de appels erin.
Meng in een kommetje de overige 2 eetl basterdsuiker met kaneel, rozijnen en amandelen ( of andere dingen die je toevallig in huis hebt, bv cranberry's) en wat klontjes boter. Duw het mengsel in de holtes van de appels. Dek af met een klontje boter en schuif in de oven. 
Laat de appels in een halfuurtje gaan en zacht worden. Laat ze nagaren op 90 graden als je nog aan tafel zit en ze als toetje warm wil eten.
Serveer de appels op borden, schep wat van de dikke bruine stroop uit de schaal erover, decoreer evt met een kaneelstokje. 
Lekker met of wat crème fraiche of een bolletje kaneelijs

eet smakelijk


Geniet van deze herfst .....
2 opmerkingen:

  1. Wat een lekker recept! Het zijn echt mooie herfst kleuren buiten, zelfs hier in Amsterdam. Ik heb de wol besteld dus hopelijk deze week aan de slag met de babydeken! Liefs, Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je reactie, ja het is genieten nu, zeker met dat lekkere weer.
    Ben benieuwd naar je babydeken ! Houd je me op de hoogte?
    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen