dinsdag 24 april 2018

VERDURETTE - recipe




                                                                                             (foto earthbornliving)





Ik wil met jullie een Frans recept delen dat in Nederland nog niet zo heel bekend is,
ik kwam het tegen op Instagram en ben het gaan uitproberen.

Verdurette is een zelfgemaakte basis voor bouillon, die bouillonblokjes vervangt. 
Je kan het gebruiken in soepen, stoofschotels en sausjes.
Een theelepel in een mok met kokend water geeft een heerlijk opkikkertje.



het recept VERDURETTE 


maak 5 gelijke delen

  • 1 deel fijn gehakte ui of sjalotjes
  • 1 deel fijn gehakte ( wortel) groenten, zoals wortelen, bleekselderij, pastinaak ( geen aardappels)
  • 1 deel fijn gehakte groene groente, zoals spinazie, boerenkool, jonge brandnetel, waterkers
  • 1 deel fijn gehakte kruiden zoals peterselie, tijm, oregano
  • 1 deel kosher of zee zout ( geen jozo zout, daar verkleurt de verdurette van

Je kan de delen aanpassen naar eigen smaak. Ik heb zelf gebruikt : grote uien, winterwortels, bleekselderij, bladselderij, verse peterselie en rozemarijnzeezout, iets minder dan in het recept, het leek mij erg veel, kan altijd nog zout later toevoegen. Maar wel genoeg zout gebruiken, want het is nodig voor de conservering.
Alles in het huishoudapparaat ( met de hand hakken kan natuurlijk ook)
Heel fijn hakken
In een grote schaal, goed mengen
en 3 brandschone potten vullen

In de ijskast zou dit een jaar goed moeten blijven, lijkt mij wat lang.






recipe VERDURETTE


  • 1 part finely chopped onion or shallots
  • 1 part finely chopped root vegetable: carrots, celery root (celeriac), parnsips, etc (but not potatoes)
  • 1 part finely chopped greens: kale, spinach, nettles, cress, etc.
  • 1 part finely chopped herbs: parsley, thyme, oregano, etc.*
  • 1 part kosher or sea salt (non iodized)
In the original French recipe, the ‘parts’ are by weight (100g each), but American versions have converted it to volume measurements (1 cup each) with fine results. From my experience, the ‘cups’ version leads to a saltier recipe, but it’s fine.
You can adjust the recipe by mixing the categories, as long as you stick to the 4 parts finely chopped veggies and herbs to 1 part salt ratio. That’s 20% salt for long-term preservation.
If using cups (and not weight measurements), make sure the vegetables are very finely chopped (minced) before measuring, especially the greens. A food processor comes in handy for this. (Purests chop it all by hand, but I don’t.)
For every 4 parts veggies/herbs, add 1 part sea salt (iodized salt discolors the verdurette). Stir until well combined.
Pack into a clean glass jar, cover, and store in the refrigerator. (I’ve left out of the fridge for days with no adverse reaction.)



Laat het jullie smaken
fijne week........