PRICACY

dinsdag 2 oktober 2018

FORAGING




Naar aanleiding van mijn vorige blogje over een voorraad aanleggen voor de winter,
wil ik ditmaal een overheerlijk recept met jullie delen

Het is een Spiced Apricot Ginger Chutney, 
gekruide abrikozen chutney, een heerlijk bijgerecht voor bv de komende kerst.  
Uiterst geschikt bij ham, kip, oude kaas of uiteraard, koude kalkoen.

Het recept is goed voor ongeveer een liter chutney, 
lijkt veel, maar hij is hier zo op in de winter. 
Ik hoop dat dit voorraadje de Kerst gaat halen.


SPICED APRICOT GINGER CHUTNEY

500 gr gedroogde gele abrikozen
450 gr uien, gesnipperd
125 gr exra zachte rozijnen
3 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
570 ml ( 1 pint) natuurazijn of wittewijn azijn
2 afgestreken theelepel gele mosterdzaad
1 afgestreken theelepel kurkuma
1 afgestreken theelepel cayenne peper of chili vlokken
zout
450 gr rietsuiker

Doe een afgestreken theelepel zout in een pan met dikke bodem en voeg alle andere ingredienten toe behalve de suiker.
Breng langzaam aan de kook, zet het vuur laag en voeg de suiker toe, laat deze langzaam oplossen, 
Roer regelmatig tot alles weer borrelt.
Ongeveer 1 1/2 uur zachtjes laten doorkoken , zonder deksel, tot het een dikke brij is geworden.
Regelmatig doorroeren over de bodem om aanbranden te voorkomen. ( want dan is het op slag oneetbaar)
Van het vuur halen en gelijk kokendheet de steriele potten vullen.

Kan het best in het donker en koel bewaard worden, maar niet in de ijskast.
Laat eerst een maand rusten, voordat je het eet.

Geniet ervan , het is echt de moeite waard.


Fijne week....






5 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit, heerlijk voor de komende winter.
    Fijne week,
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt goed, ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eh... bekentenis.... ik vind chutneys eng...
    Heeft alles te maken met ‘wat de boer niet kent...’ hoor!
    Mibsschien toch maar eens proberen? :-)))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eng ? Als je nou toch het wil proberen , maak dan deze! Iets minder chilivlokken en hij is wat zachter van smaak. Wij eten hem bij van alles. Zowel vlees als groentes. Echt een aanrader. En ook leuk en niet moeilijk om te maken. Ben benieuwd !

      Verwijderen